Misiunea OIM în Moldova

Despre OIM Moldova

Organizația Internațională pentru Migrație, Misiunea în Moldova a fost deschisă în 2001, însă Republica Moldova a devenit oficial membră a OIM în 2003. OIM se ghidează după principiul că migrația umană și ordonată avantajează atât migranții, cât și societatea.

Fiind organizația internațională-lider în domeniul migrației și potrivit acordurilor reciproce între OIM și Guvernul Republicii Moldova, OIM Moldova colaborează cu partenerii săi din comunitatea internațională în următoarele patru domenii principale:

  • Migrație și dezvoltare
  • Prevenție și protecție (Combaterea traficului)
  • Managementul migrației
  • Facilitarea migrației

Primele trei dintre domenii enumerate mai sus sunt, de asemenea, trei departamente care se regăsesc în structura organizațională a misiunii OIM în Moldova, pe când domeniul „facilitarea migrației” este condus de către Departamentul de operațiuni.

De asemenea, misiunea OIM în Moldova mai are și un departament ce se ocupă de finanțe și administrare.

Pe lângă acestea, OIM Moldova este responsabilă de a asigura Misiunea Uniunii Europene de asistență la frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM) cu susținere administrativă și logistică. EUBAM este finanțată în totalmente de Comisia Europeană. Aflați mai multe despre misiunea EUBAM aici.

În total, în OIM Moldova lucrează aproximativ 40 persoane.

Mai jos puteți observa organigrama misiunii, inclusiv structura și ierarhia organizației. 

Despre șeful misiunii OIM în Moldova 

 Dl Antonio Polosa a fost născut în Catania, pe 2 aprilie 1960 și este un cetățean italian. El și-a făcut studiile în domeniul științelor politice și este specialist în relații și organizații internaționale.

Înainte de a veni la OIM în 1993, el a lucrat timp de doi ani în funcția de asistent de program la Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Refugiați (UNHCR) în Mozambic (Maputo 1989-1991). În martie 1993, el a venit la OIM Mozambic în calitate de șef al oficiului provincial în Nampula în timpul demobilizării forțelor militare din regiune, condusă de ONU. Peste 16,000 de combatanți, inclusiv familiile lor, au fost demobilizați și asistați în reintegrare.

În aprilie 1995, el a devenit Șef de oficiu, (iar mai târziu șef al misiunii) la OIM Accra, misiunea OIM în Ghana. El a coordonat transferul/revenirea resurselor umane înalt calificate (peste 250 persoane); mișcarea de reinstalare majoră ale refugiaților la nivel regional (12-15,000 de persoane) în special, spre SUA, Canada și Australia și a coordonat cooperarea tehnică a autorităților locale în domeniul migrației.

Din februarie 2005 până în decembrie 2011, dl Antonio Polosa a lucrat drept Șef al misiunii în Oslo, Norvegia, coordonând și supraveghind mai multe activități de revenire și reintegrare asistată (AVRR) din Norvegia în Africa și Orientul Mijlociu (peste 10.000 de beneficiari asistați), precum și a coordonat sprijinirea logistică a OIM pentru cota Norvegiană de refugiați (peste 6.000 de beneficiari).

 Din ianuarie 20012, dl Antonio Polosa este șeful misiunii OIM în Republica Moldova, cu sediul în Chișinău.