Consolidarea Managementului Integrat al Frontierei de-a lungul frontierei moldo-ucrainene

Punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisc, localizat în sectorul transnistrean al frontierei, este cel mai aglomerat punct de trecere al frontierei moldo-ucrainene, fiind trecut de circa 1,800 de mijloace de transport și 7,300 de persoane pe zi.

Punctul de trecere Reni-Giurgiulești este de asemenea printre cele mai aglomerate puncte de trecere al frontierei moldo-ucrainene. Importanța acestuia crește datorită intensificării comerțului internațional în zona în care se află Portul Internațional Liber Giurgiulești și terminalele acestuia. În special, aici trece frontiera un număr mare de camioane cu cereale de export.

Fluxul prin aceste două puncte de trecere atinge circa 3 milioane de persoane și 810,000 de mijloace de transport pe an. Din acest motiv există o necesitate stringentă de bună coordonare și îmbunătățire a schimbului de informații dintre cele două țări și agențiile lor de gestionare a frontierelor și vamale, cu scopul de a maximiza beneficiile circuitului transfrontalier de persoane și bunuri, în același timp minimizând riscul încălcărilor regimului de frontieră.

Obiectivul general al acestui proiect constă în îmbunătățirea în continuare a Managementului Integrat al Frontierelor (MIF) și îmbunătățirea transparenței și capacității operaționale ale autorităților vamale și de frontieră ale Ucrainei și Republicii Moldova pentru 1) a facilita un control de frontieră mai rapid, mai sigur și mai eficient, și 2) a micșora rândurile și timpul de așteptare pentru persoane și transport, fapt care va avea un impact general pozitiv asupra comerțului transfrontalier și circuitului transfrontalier de persoane.

Acest obiectiv urmează a fi realizat prin îmbunătățirea infrastructurii, renovarea clădirilor, îmbunătățirea schimbului de informații și optimizarea procedurilor de trecere a frontierei la punctele de trecere a frontierei (PTF) la hotarele dintre Ucraina și Republica Moldova. În special, acțiunea se va concentra asupra următoarelor: (1) PTF Cuciurgan-Pervomaisc, (2) PTF Reni-Giurgiulești, (3) Punctul de Contact Comun, care urmează a fi creat la PTF Palanca, și (4) mecanismele pentru schimbul automatizat de informații. Aceste obiective specifice au fost identificate de către Comisia Europeană drept prioritățile ce urmează a fi abordate în acest proiect, în cadrul operaționalizării acordurilor și protocoalelor bilaterale privind gestionarea frontierei moldo-urcainene.*

Descărcați pliantul proiectului aici.

 

Migration management
Duration: 
Miercuri, Noiembrie 1, 2017 - 16:30 to Duminică, Martie 1, 2020 - 16:30
Donor: 
Uniunea Europeană
Partners: 

Organizația Internațională pentru Migrație, Misiunea în Ucraina

Beneficiaries: 

Serviciul Fiscal de Stat al Ucrainei, Serviciul Grăniceri al Ucrainei, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră din Republica Moldova, Serviciul Vamal al Republicii Moldova

Estimated budget: 
4,750,000 euro